Syarikat kami mempunyai pengalaman lebih 34 tahun dalam pengurusan penghantaran kenderaan antara Semenanjung Malaysia (Port Klang) dan East Malaysia termasuklah perlabuhan utama seperti Port Kuching dan Port Kota Kinabalu. Pihak kami juga menawarkan perkhidmatan ke destinasi lain menggunakan car carier/ treller ke Sibu, Bintulu, Miri, Labuan, Sandakan, Tawau, & Lahad Datu. Kami juga bersedia menguruskan destinasi sebaliknya iaitu dari East Malaysia ke Port Klang. Pelbagai jenis-jenis kenderaan seperti motorsikal, motokar , MPV, 4WD, SUV, kereta perdagangan ringan dan berat seperti Jengkaut dan lain-lain boleh dihantar dengan kami.

Kami janjikan harga yang paling murah dalam pasaran untuk menjimatkan perbelanjaan anda. Selain itu, jangkamasa yang singkat dan penghantaran yang selamat untuk anda. Dokumentasi kastam (kami uruskan) sehingga kenderaan tiba di destinasi pilihan pelanggan. Tambahan lagi, kami menyediakan harga secara ‘lump-sum’, tiada ‘hidden charges’. Harga yang istimewa ditawarkan kepada pelanggan-pelangan agar memastikan perkhidmatan ini disenangi. Kami yakin 100% pelanggan kami akan sentiasa berpuas hati dan bersedia menempah untuk kali kedua dan seterusnya dengan khidmat yang kami tawarkan.
Kaedah penghantaran kami ada Kaedah RORO yang merupakan kaedah paling selamat dan paling cepat dalam urusan penghantaran kenderaan antara Semenanjung Malaysia dengan Sabah dan Sarawak. Rekabentuk kapal yang direka khas untuk memuatkan kira-kira 1700 unit kenderaan dengan saiz simpanan kenderaan yang besar adalah pilihan terbaik. Kaedah ini terlindung dari udara air masin kerana kenderaan di simpan di dalam perut kapal dan ditutup sepenuhnya. Setiap kenderaan yang diserah kepada kami akan direkod kondisinya untuk memastikan keadaan kenderaan terima di destinasi terpelihara dan selamat.

Roll-on/ Roll-off (RORO or ro-ro) ships are vessels designed to carry wheeled cargo such as automobiles, trucks, semi-trailer trucks, trailers or railroad cars that are driven on and off the ship on their own wheels. This is in contrast to lo-lo (lift-on/lift-off) vessels which use a crane to load and unload cargo.

RORO vessels have built-in ramps which allow the cargo to be efficiently “rolled on” and “rolled off” the vessel when in port. While smaller ferries that operate across rivers and other short distances often have built-in ramps, the term RORO is generally reserved for larger ocean-going vessels. The ramps and doors may be stern-only, or bow and stern for quick loading.